Edward Cornwallis Park

Edward Cornwallis Park

0.00

Site as Stage 

Halifax Regional Municipality chose Ekistics Planning + Design to design a master plan for the park’s revitalization and prepare construction drawings for the first phase of redevelopment. Instead of simply refurbishing the space and putting all of the program elements back in their original place, we worked with the site’s topography to reorganize and reorient the space to better accommodate contemporary uses.

Phase One includes the modernization of the southern portion of the park by transforming it into a series of terraces for play, relaxation, and performance. The introduction of continuous granite walls allows for flat lawns and amphitheatre-style seating around a new plaza. This infrastructure also delineates different park zones - such as playgrounds - without the need for traditional fencing which was previously a major obstruction. Continuous bands of LED light will illuminate the base of the walls and give the park a welcoming presence at night. The intent is for the space to host more activities after dark and be the public anchor at the southern gateway to downtown. High-end treatments evoke a sense of permanence and care, solidifying Cornwallis Park as an important public open space in the city, one that is worthy of investment.

STATUS

2015 (masterplan)
2016 (Ph. 1 design & construciton)
2017 (Ph. 2 design & construction)
2017 (Ph. 3 design)
2018 (Ph. 3 construction)
2018 (Ph. 4 design)

TYPE

landscape architecture

CLIENT

Halifax Regional Municipality 

LOCATION

Halifax, Nova Scotia

Add To Cart
Diagram-Colour-Terraces---HRM-Cornwallis-Park---credit-Fathom-Studio---Unknown_7.jpg
 
The park’s transformation included a series of terraces which allowed for flat lawns and amphitheater style seating.

The park’s transformation included a series of terraces which allowed for flat lawns and amphitheater style seating.

The park has become a hub of activity for the south-end community.

The park has become a hub of activity for the south-end community.

The built environment of the park assists in delineating various zones without the need for tradition barriers such as fencing.

The built environment of the park assists in delineating various zones without the need for tradition barriers such as fencing.

Carefully chosen materials subtly indicate the zones on each terrace while enhancing the visitor experience of the park’s features.

Carefully chosen materials subtly indicate the zones on each terrace while enhancing the visitor experience of the park’s features.

 

Images and photos ©Fathom Studio